Aspecte teoretice și jurisprudenţiale referitoare la liberarea condiţionată
Numărul 1 Anul 2024ABSTRACT
The issues on parole release have always been in the legislator attention, on the one hand, and the judicial bodies, on the other hand, in order for them to find an equilibrium between the legal institution originated in no less than three legislative documents and the legal consequences which the parole release produces. From a theoretical point of view, this institution has for a long time ago been analysed by the doctrine in criminal matters, which carried out studies and advanced new concepts on the parole release as well as on the legal procedure caried out in this context. Equally, from a jurisprudential perspective, a unitary and homogenous jurisprudence regarding the judicial procedure on parole release has been observed. In the current paper, the most recent aspects regarding the issues of criminal procedure on the parole release are provided, taking into consideration both the doctrinaire presentation in the matter, and the case-law solutions pronounced in criminal cases having as object the parole release.
Keywords: | parole release, judicial procedure, jurisprudence in criminal matters, convicted person’s rights |
REZUMAT
Aspectele referitoare la procedura liberării condiţionate au fost mereu în atenţia legiuitorului, pe de o parte, și a organelor judiciare, pe de altă parte, în încercarea de a găsi un echilibru între ideea de instituţie juridică ce își are sorgintea în nu mai puţin de trei acte normative și consecinţele juridice pe care liberarea condiţionată le produce în plan judiciar. Din punct de vedere teoretic, această instituţie a fost, în egală măsură, analizată de doctrina juridică în domeniul știinţelor penale, care a elaborat studii și a prezentat unele concepte noi despre condiţiile liberării condiţionate și despre procedura de urmat în acest context. De asemenea, din punct de vedere jurisprudenţial, observăm o practică judiciară unitară, omogenă, în ceea ce privește procedura de urmat în vederea dispunerii, de către instanţe, a liberării condiţionate. În această lucrare, sunt analizate aspecte recente referitoare la problematicile pe care procedura penală le ridică referitor la dispunerea liberării condiţionate, cu luarea în considerare atât a expunerilor doctrinare relevante în domeniu, cât și a soluţiilor de practică judiciară dispuse în cauze penale, având ca obiect liberarea condiţionată.
Legislaţie relevantă: | C. pen., art. 99-106, C. pr. pen., art. 587-588, Legea nr. 254/2013. |
Cuvinte cheie: |
Citește articolul complet în platforma de documentare juridică Sintact.ro! Solicită un cont demo gratuit completând formularul de mai jos: |